Zašto su vlažni zidovi kuće

UZROCI

Vlaga uništava građevinu, a njen uzrok može biti različit:

 

Zidovi upijaju vlagu iz tla kao spužva koja napola leži u vodi zbog efekta koji se naziva kapilarni efekt.

Uzrok je nedostatak ili oštećenje izolacije između zemlje i zidova. Ovo je klasičan primjer za primjenu GUARDIAN damp removal uređaja. Svojim radom vraća vlagu iz zidova natrag u tlo.

 

Zid je ukopan i s vanjske strane ima bočni kontakt sa zemljom. U slučaju nedostatka ili lošeg (oštećenog) bočnog brtvljenja, zid upija vodu i s bočne strane. Ugradnjom GUARDIAN damp removal uređaja zid će s unutarnje strane biti suh, ali će se prema van, gdje je kontakt sa zemljom, vlaga povećavati. Točan proces sušenja (dužina) ovisit će o uvjetima u tlu.

 

Objekt se nalazi na podzemnim vodama i voda pod pritiskom ulazi u zid odozdo. Podrum je često vlažan (mokar) zbog privremenog ili trajnog povećanja razine podzemnih voda.

Budući da ovdje nije moguće izvesti brtvljenje, učinak sušenja uređajem GUARDIAN damp removal se umanjuje ili sprječava. U ovakvim je slučajevima potrebno, ako je moguće, podzemnu vodu preusmjeriti dreniranjem.

 

Objekt se nalazi na padini te vodonepropusni slojevi zemlje pritišću vlagu bočno u zid. Bez bočnog brtvljenja, zid je potpuno natopljen.

U ovakvom slučaju uređaj GUARDIAN damp removal svoj puni učinak sušenja ostvaruje samo ako je zid dodatno bočno brtvljen i polegnut je drenažni odvod.

Svojim radom GUARDIAN damp removal vraća vlagu iz zidova natrag u tlo.

 

Vlaga se hvata na zidove kada vlažan i topao zrak dotakne hladne površine. Uzroci su nedovoljna toplinska izolacija, nedovoljna ventilacija (posebno u vlažnim prostorijama), ali i pretjerana toplinska izolacija koja sprečava prirodnu cirkulaciju zraka. Uzroci često mogu biti jednostavno uklonjeni redovitim prozračivanjem prostora. GUARDIAN damp removal poboljšava ukupnu sobnu klimu.

 

Vlaga se upija u zidove iz zraka higroskopnim efektima čiji uzroci mogu biti npr. zahrđavanje dijelova željeza ili kemijske reakcije (inkompatibilno žbukanje).

Također i naslage soli u žbuci ili zidovima upijaju vodu iz zraka.Ti učinci smetaju procesu sušenja GUARDIAN damp removal uređajem te ih se treba ispraviti odgovarajućim metodama.

 

Voda ulazi u zidove kroz oštećene vodovodne ili kanalizacijske cijevi, odnosno kroz oštećene krovne instalacije.Takva se oštećenja moraju profesionalno prepoznati i ispraviti, jer će negativno utjecati na svaki sustav sušenja.

 

Kiša koja se odbija od tla, vozila u prolazu, loše postavljeni sustavi navodnjavanja, prskalice u dvorištu itd. mogu napraviti oštećenja vodom u podnožju objekata. To se može spriječiti odgovarajućim zaštitnim mjerama. Šteta uzrokovana jakom kišom i vjetrom može biti problematičnija.

Pojavljuje se kada kiša prodire kroz nedovoljno zaštićen zid i natopi ga. Pogođene površine zida, osobito one na strani s koje nevrijeme dolazi, trebaju biti sanirane odgovarajućim radovima.

Uređaj GUARDIAN damp removal uklanja uzrok podizanja vlage, pa se vlaga iz tla ne može podizati u zidove. Vlažni zidovi se suše i ostaju suhi dokle je uređaj uključen u utičnicu.

KONTAKT

Stojimo na raspolaganju

Za sva pitanja i dodatna objašnjenja, obratite nam se s povjerenjem!

     pravila privatnosti   i  uvjeti pružanja usluge
    Besplatne konzultacije